nuo fitoftoros:
a) 1 l pieno (lieso, nepasterizuoto),
9 l vandens,
20 lašų jodo.
Arba naudoti tokius pat kiekius išrūgų arba parūgusio kefyro, jodo. Purkšti kas 10 dienų.
b) 1,5 stiklinės sumaltų česnako galvučių arba 3 stiklinės žiedstiebių ir laiškų,
1,5 g kalio permengenato,
2 valgomi šaukštai ūkinio muilo,
10 l vandens.
Sumaltus česnakus užpilti vandeniu. Palaikyti parą, tada perkošti, nuspausti, ištirpinti muilą, kalio permengenatą ir purkšti pomidorus taip, kad sušlaptų apatinė lapų pusė (kiekvienam augalui ne mažiau kaip stiklinė tirpalo). Purkšti kas dvi savaites.
c) 100 g išdžiovinto susmulkinto beržo grybo,
1 l verdančio vandens.
Užpilti verdančiu vandeniu ir pakaitinti vandens vonelėje apie 30 min., tuomet leisti ataušti, perkošti ir purkšti kas 10–14 dienų.Taip pat galima sauso grybo milteliais pabarstyti aplink pomidorų krūmelius ir ant pačių krūmelių.
d) 1 kg šviežios dirvinio asiūklio arba 150 g džiovintos žolės,
10 l vandens.
Asiūklių žolę užpilti vandeniu, palaikyti parą laiko, po to pavirinti 30 min. ir atvėsinti. Purkšti pomidorus kas 10–14 dienų.
e) 1 dalis pušų pumpurų (jei pumpurų 1 l, tai vandens 2 l),
2 dalys vandens.
Anksti pavasarį, kada dar pumpurai yra lipnūs, prisiskinti ir laikyti tamsioje šaltoje vietoje (kad ir šaldytuvo apatinėje lentynėlėje) ne trumpiau nei 10 dienų. Susmulkinti, užpilti vandeniu, statyti virti, o užvirus pavirinti apie 3 min. Kai ataušta, perkošti. Antpilą, maišytą su vandeniu 1/5 dalimis, purkšti kas 10 dienų.
P. S. Į visus purškiamus skysčius galima dėti ūkinio muilo iki 40 g 10 l vandens, kad skystis geriau priliptų prie augalų lapų. Artėjant rudeniui, kada pomidorų vaisiai yra užaugę, o naktimis prasiseda rūkai, nupurškiu juos 10% valgomos druskos tirpalu. Nuo to dalis pomidorų lapų nudžiūva, bet vaisiai pasidengia druskos plėvele ir neužsikrečia fitaftora. Nuskynus dar neprinokusius vaisius, kuriuos nokinu namie, nuplaunu karštu vandeniu (vandens temperatūra turi būti tik iki 60 laipsnių). Sausai nušluostau ir padedu nokti.(paimta iš čia)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą